Montyho veterinář poskytl rychlou diagnózu: diabetes.

Montyho veterinář poskytl rychlou diagnózu: diabetes.

No, šampon velmi dobře může zabít blechy, které jsou v tu chvíli na zvířeti, ale neudělá nic, aby zabránil jiným blechám skákat na vašeho mazlíčka.“

“Vlastně jsi jen seškrábal povrch problému.”

A to nás přivádí k druhé části – vytírání blech.

Pokračování

Jak hlídat svůj dům a své chlupaté přátele

“Kdykoli léčíme blechy, je to vždy dvoudílná složka,” říká Stevens. “Musíme se chovat k domácímu mazlíčkovi a kromě toho se musíme chovat k životnímu prostředí.”

Udržet blechy pod kontrolou u vašeho domácího mazlíčka a u vás doma vyžaduje:

Přísná hygiena Ošetření domácích mazlíčků (jako ty popsané výše) Domácí ošetření (uvnitř i venku)

Sanitace je jednoduchá. Vakuum – hodně. Vyčistěte a vysajte všude, zejména na horkých a vlhkých místech, blechy a jejich larvy se rády poflakují. Udělejte to ve stejnou dobu, kdy ošetřujete svého mazlíčka.

Larvy blech se schovávají v kobercích a jsou obecně imunní vůči insekticidům, takže vysávání dělá několik věcí:

Vytáhne některé blechy z koberce. Předdospělé blechy jsou nuceny opustit své kokony. Koberec se otevře pro ošetření insekticidy, které budou účinné, jakmile se z larev vylíhnou dospělci.

Až budete hotovi, zbavte se vakuového sáčku nebo vyprázdněte nádobu – venku. Jinak se tam vylíhnou larvy. Pokud má váš vysavač nádobku, po vyprázdnění ji vymyjte horkou mýdlovou vodou.

Pomáhá pravidelně čistit pelíšky pro domácí mazlíčky – a jakékoli jiné místo, kde mohla spadnout bleší vajíčka nebo larvy. Odborníci doporučují před použitím insekticidů vyčistit a vysát.

Než vložíte nějaké insekticidy do svého domova – nebo venku – poraďte se se svým veterinářem. Opět mohou být toxické, pokud se nepoužívají správně. Váš veterinář vám může pomoci i s možnými nechemickými metodami.

„Mnoho z těchto [chemických roztoků] je extrémně bezpečných; fungují pouze na určitých nervových drahách, které má hmyz a které lidé nebo savci nemají. Takže jsou velmi, velmi bezpečné pro lidi i zvířata,“ říká Stevens.

“Ale stále si myslím, že je vždy dobrý nápad být opatrný s jakýmkoli typem chemikálie," dodává. "Vždy byste se chtěli řídit pokyny, pokud potřebujete být mimo místnost několik hodin nebo tak.“

Ošetření pro váš domov má mnoho forem, od prášků na vaše koberce přes „bomby proti hmyzu“, které vykuřují celé místnosti, až po spreje, které jsou snadněji zacíleny. Často obsahují přísady, které zabíjejí dospělé blechy. Mnoho z nich má regulátory růstu hmyzu, které zabraňují růstu vajíček, larev a kukel (stádium mezi larvami a dospělým jedincem, kdy je budoucí kousač v zámotku).

Pokračování

Léčba blech, jak pro vaše domácí mazlíčky, tak pro váš domov, není jednorázový proces. Pokud si myslíte, že jste skončili, nejste. Výzkumníci odhadují, že na každou dospělou blechu, kterou můžete vidět (je jen asi 1/8 palce dlouhá), může existovat až 100 nezralých blech připravených vrhnout se.

“Myslím, že jednou z nejčastějších chyb je, že majitelé domácích mazlíčků mají často pocit, že potřebují léčit blechy pouze v teplejších měsících,” říká Anderson. “Ale blechy stále škodí i během chladnějších období.”

"Máte takové majitele, když se oteplí, řeknou: ‚Mám bleší infestaci‘ a ve skutečnosti se to stalo měsíce předtím, kdy neměli svého mazlíčka na prevenci.“

Takže vaši mazlíčci potřebují pravidelné ošetření a váš dům potřebuje pravidelné čištění.

Spot a Fluffy vám poděkují.

Funkce WebMD Pet Health Recenzováno Amy Flowers, DVM, 7. března 2019

Zdroje

ZDROJE:

Státní univerzita v Ohiu, Vysoká škola potravinářských, zemědělských a environmentálních věd, Katedra entomologie: “Kočičí blechy.”

Americká společnost pro prevenci krutosti na zvířatech: “Blechy a klíšťata.”

Purdue University: “Lékařská entomologie, hmyz a klíšťata: blechy.”

Veterinární lékařství University of California-Davis: “Faktové listy: A co alergie?”

American Kennel Club: “Jak vypadá bleší kousnutí na psech?”

Euphrates Anderson, DVM, Ask the Vet Atlanta (askthevetatl.com).

Texas A&Rozšíření M AgriLife: “Bezpečnější kontrola blech.”

American Kennel Club: “Tasemnice u psů: Příznaky, léčba a prevence.”

Wilkerson, M., Veterinární imunologie a imunopatologie, 28. prosince 2003.

American Kennel Club: “Anémie u psů.”

Brenda Stevens, DVM, klinická docentka, praktická praxe, North Carolina State University College of Veterinary Medicine, Raleigh.

Clemson University Cooperative Extension: “Flea Control.”

Vysoká škola zemědělství, potravin a životního prostředí University of Kentucky: „Zbavte svůj domov blech“.

CDC: “Blechy.”

American Kennel Club: “Blechy a jejich kontrola.”

Netopýři jsou zajímavá zvířata a někdy i žádoucí domácí mazlíčci. Ale mějte na paměti, že netopýři jsou divoká zvířata. Nechovají se jako domácí psi a kočky. Netopýři nejsou trénovatelní.

Existuje mnoho problémů, které musíte zvážit, než začnete s pálkou. Chov některých druhů netopýrů je v USA nezákonný.

Dělají z netopýrů dobré mazlíčky?

Netopýra můžete chovat jako domácího mazlíčka. Bohužel umístění do klece pro netopýry nefunguje dobře. Tito savci dosahují lepších výsledků ve volné přírodě. Netopýři potřebují létat na velké vzdálenosti, aby zůstali silní. To znamená, že netopýr v kleci je slabší než netopýr ve volné přírodě. Také potřebují být v kolonii, aby přežili. Netopýr ve volné přírodě může žít až 30 let, zatímco jen pár netopýrů se dožije jednoho roku.

Netopýři potřebují zvláštní péči, bydlení a výživu. Jsou to komplikovaná zvířata, takže je téměř nemožné se o ně správně postarat, i kdybyste chtěli. Mnoho lidí se pokusilo skončit pouze s mrtvým varicobooster recenze netopýrem během několika týdnů.

Netopýři jsou jedinečná zvířata. Odnášení z volné přírody se nedoporučuje. Existuje mnoho zákonů na ochranu netopýrů a federální vláda reguluje přesun netopýrů. Mezistátní zákony zakazují jejich přepravu bez zvláštních povolení. K manipulaci s netopýry možná budete často muset získat povolení Ministerstva zemědělství USA (USDA) od Inspekční služby pro zdraví zvířat.

Pokud se rozhodnete pořídit si netopýra jako domácího mazlíčka, je třeba zvážit několik věcí: 

Dieta netopýra. Různé druhy netopýrů se živí různými druhy potravy. Věk netopýrů také ovlivňuje to, co jedí. Zde jsou některá jídla, která netopýři rádi jedí:

Mléko: Všichni netopýři se prvních šest měsíců života živí mlékem. Plody: Některé druhy netopýrů jedí ovoce. Obvykle je přitahuje vůně zralého ovoce. Hmyz: Největší podíl netopýrů (asi 70 %) se živí hmyzem. Některé z hmyzu zahrnují komáry, šváby, mouchy a brouky. Krev: Pouze některé druhy netopýrů z Mexika a Jižní Ameriky se živí krví savců a ptáků. Nektar: Netopýři, kteří jedí nektar, mají k krmení dlouhý čenich a jazyk. Připomínají kolibříky. Ryby a jiná zvířata: O některých netopýřích je známo, že jedí ryby, žáby, ptáky, ještěrky a některé hlodavce. Ostatní netopýři se mohou dokonce živit jinými netopýry.

Pokračování

Vzteklina. Stejně jako mnoho jiných divokých zvířat mohou netopýři přenášet virus vztekliny. I malé, zdánlivě nedůležité kousnutí netopýrem může způsobit přenos viru. To znamená, že než si vezmete netopýra v zájmovém chovu, musíte být proti viru imunizováni. Infikovaný netopýr může dokonce přenést virus na jiná domácí zvířata v domě. I když je člověk imunizován proti vzteklině, bude potřebovat další péči, pokud ho kousne vzteklý netopýr nebo jiné zvíře. Není to tak jednoduché, jako nechat se očkovat proti vzteklině.

Kromě vztekliny mohou netopýři šířit smrtelné viry jako Hendra (na koně), SARS a Ebola na jiné savce. Netopýři nejsou těmito viry ovlivněni, protože mají vysoce účinný imunitní systém. Poskytuje jim široké spektrum imunity proti virovým útokům. U jiných zvířat se mohou vyvinout vážné zdravotní problémy nebo dokonce smrt. 

Sociabilita netopýrů. Netopýři (zejména samice) si mezi sebou dokážou vytvořit pevné vztahy. Létající savci mohou vytvářet a udržovat přátelství trvající roky. Takto mohou zůstat spolu ve svých velkých koloniích. Studie na netopýrech odhalily, že si o sebe otírají nosy jako určitou formu spojení. Informace předávají také pomocí hovorů.

Noční. Netopýři jsou noční. To znamená, že přes den hřadují (hibernují) v jeskyních nebo na stromech a v noci vycházejí krmit. Tato skutečnost je činí docela zajímavými a mnohými nepochopenými. Netopýři jsou jedním z nejzáhadnějších savců. V některých státech, jako je Missouri, je nezákonné zabít netopýra, pokud to nezničí váš majetek.

Jejich aktivita v noci nemusí být pro vás jako majitele domácího mazlíčka příznivá.

Co dělat, když doma najdete divokého netopýra

Pokud žijete v oblasti s netopýry, je běžné, že u vás doma najdete netopýra. Když to uděláte, měli byste se pokusit vyhnout se přímému kontaktu s netopýrem. K zachycení můžete použít ručník nebo krabici a poté přivolat zkušeného netopýřího záchranáře. Chraňte netopýra před přímým slunečním zářením, dokud nepřijde pomoc. Nikdy byste neměli manipulovat s netopýry holýma rukama.

Montyho chování zmátlo jeho majitelku Karen Mitchell. Sedmiletý pes – směs pitbulla, boxera a pointra – byl dlouho v domácnosti a zřídka měl doma nehody.

Takže když Monty začal močit na zvláštních místech, Mitchell, 43, nejprve připisoval chování psa stresu z velkých životních změn. Mitchell a její manžel nedávno přivítali novou dcerku a přestěhovali se do nového domu v Alamedě v Kalifornii.

Když ale močení neustávalo, ustaraný Mitchell konečně vzal Montyho k veterináři poté, co se během spánku namočil. "Ve skutečnosti spal ve svém čůrání," ona říká. "Nedělal to tak, že by čůral do rohu, protože je naštvaný, že jsme se přestěhovali. Tohle byla určitě nemoc."

Montyho veterinář poskytl rychlou diagnózu: diabetes.

Zdraví mazlíčků: Věnujte pozornost příznakům vašeho mazlíčka

Co naši nemocní mazlíčci nedokážou říci slovy, předvedou prostřednictvím fyzických příznaků a změn chování.

"Psi a kočky nám nedokážou říct, když je něco bolí nebo se necítí dobře. Ale majitelé, kteří je vidí každý den, si uvědomí, že nejsou jen jejich běžnými já," říká Mark Stickney, DVM, ředitel všeobecných chirurgických služeb v Texas A&M University College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences. "Jakákoli změna v chování vašeho mazlíčka oproti tomu, co běžně dělá, je důvodem k návštěvě vašeho veterináře."

Věnujte zvláštní pozornost zdraví koček, říká Julie Meadows, DVM, odborná asistentka pro klinickou medicínu v komunitní praxi na University of California-Davis Veterinary Medical Teaching Hospital. U koček je méně pravděpodobné, že svým majitelům ukážou, že jsou nemocní, a majitelé k nim mohou být méně pozorní, protože jsou nezávislejší.

Abychom vám pomohli vědět, co hledat, WebMD požádalo několik odborníků, aby poskytli šest "červené vlajky" to by mělo vyvolat telefonát nebo návštěvu veterináře ohledně zdraví vašeho mazlíčka. A jako vždy, pokud vás něco zajímá, obraťte se na svého veterináře.

Zvracení nebo průjem

Kočky a psi příležitostně zvracejí, často aniž by byli vážně nemocní. "Štěně, které jí a hraje si a bylo venku, žralo listí, harampádí a zvrací a pak se vrací o svém životě" Meadows si moc nedělá starosti, říká.

Pokračování

Ale zvíře, které zvrací, zvláště několikrát za den, působí letargicky a postrádá chuť k jídlu, podle odborníků potřebuje pozornost veterináře.

Další vážný příznak domácího mazlíčka: krev ve zvratcích nebo zvracení natrávené krve, která vypadá jako kávová sedlina. Žaludeční vředy mohou způsobit krvavé zvracení, stejně jako spolknutí cizího předmětu, který dráždí žaludek. Veterináři sdělili WebMD, že ošetřili psy a kočky, kteří spolykali ostré kosti, ponožky, spodní prádlo, palčáky, ručníky, provázky, pozlátko, kukuřičné klasy, háčky na ryby a vojáčky.

"Nechal jsem psa spolknout steakový nůž přímo ze stolu, jako když spolkne meč," říká Sandra Sawchuk, DVM, klinická instruktorka na University of Wisconsin-Madison School of Veterinary Medicine.

Zvracení nebo průjem může pocházet také z mnoha dalších příčin, včetně gastrointestinálních onemocnění nebo parazitárních infekcí, které zahrnují měchovce, škrkavky, bičíkovci nebo giardie, říká Stickney.

Krev ve stolici je také varovným signálem, že zvíře potřebuje navštívit veterináře.

Aby se zabránilo vystavení člověka parazitům, jako jsou měchovci a škrkavky, Meadows doporučuje pravidelné odčervování domácích mazlíčků. To je zvláště důležité, pokud má někdo v domácnosti oslabený imunitní systém, například kvůli rakovině nebo AIDS, nebo pokud si malé děti hrají v oblastech, kde se domácí mazlíčci vyprázdní.

Nedostatek chuti k jídlu nebo snížená aktivita

Tyto dva příznaky pro domácí mazlíčky jsou nejasné, ale pokud přetrvávají, veterinář by měl zkontrolovat příčiny. Psi a kočky přestávají jíst z mnoha důvodů, včetně horečky, bolesti nebo stresu. "Snížená nebo chybějící chuť k jídlu, zvláště pokud trvá déle než 24 hodin, je důvodem, proč přivést zvíře k veterináři," říká John Randolph, DVM, diplomat z American College of Veterinary Internal Medicine a profesor medicíny na Cornell University’s College of Veterinary Medicine.

Podle Sawchuka kočky obvykle trpí horšími následky, když přestanou jíst. "Pes může být vybíravý malý čurák a nejí večeři, protože čeká na lidské jídlo," ona říká. "U koček musíte být opravdu opatrní, protože pokud vydrží jen pár dní bez jídla, zvláště kočka s nadváhou, může se u nich vyvinout ztučnění jater." U tohoto potenciálně smrtelného onemocnění může nadměrné hromadění tuku v játrech způsobit selhání jater. Kočka, která přestane jíst, by měla okamžitě navštívit veterináře, protože ztučnění jater je třeba okamžitě léčit.

Pokračování

A co tento příznak domácího mazlíčka: kočka nebo pes, jejichž hladina energie klesá? "Je to jen jedna z těch velmi vágních věcí, které nám říkají, že něco není v pořádku," říká Sawchuk. Mnoho věcí může způsobit letargii, včetně velkých problémů, jako jsou srdeční choroby.

Domácí mazlíček, jehož letargii nelze připoutat ze zjevného důvodu, například z mimořádně dlouhého běhání v psím parku, může potřebovat návštěvu veterináře, zvláště pokud se objeví další příznaky, jako je změna tolerance cvičení, slabost, kolaps nebo ztrátu vědomí.

Více či méně časté močení

Jak Mitchell s Montym zjistil, nadměrná žízeň a močení mohou způsobit cukrovku. Ale zvýšené močení může také signalizovat onemocnění jater nebo ledvin nebo onemocnění nadledvin.

Se zvýšeným močením mohou domácí mazlíčci v domácnosti začít vlhnout. Nebo pes, který obvykle spí celou noc, náhle potřebuje noční toalety, říká Meadows. Majitel si také může všimnout, že mísu s vodou plní častěji.

Naproti tomu příliš malé močení nebo námaha při močení často signalizuje problém s močovými cestami nebo kameny v močovém měchýři. To jsou naléhavé důvody, zejména pro kočky, k návštěvě veterináře.

"U koček se mohou nahromadit krystaly v močovém měchýři nebo kameny v močovém měchýři, které způsobují zánět močového měchýře a mohou způsobit krev v moči," říká Meadows.

U koček mohou krystaly nebo zánětlivé zbytky ucpat močovou trubici, takže kočka nemůže močit, což může být život ohrožující do 24 hodin.

"Je těžké to zvednout, protože jediná věc, kterou můžete vidět, je kočka, jak dělá několik výletů do bedny a jen tam sedí," říká Meadows.

Published
Categorized as blog